duminică, 10 aprilie 2016

Placinta cu spanac si telemea



Deoarece piata abunda in legume proaspete, mi-am propus sa pregatesc tot felul de bunatati cat mai sanatoase. Spanacul e intre legumele noastre preferate si nu ratam nici o ocazia de a-l consuma. Va invit si pe voi sa incercati aceasta placinta delicioasa.


Ingrediente:
-pentru aluat:
500 g faina
100 g unt
200 ml apa
1 ou
1 lingurita sare

-pentru umplutura:
700 g spanac proaspat (necuratat)
1 morcov
1 legatura ceapa verde
3 catei usturoi
100 g telemea
100 g cascaval
100 ml smantana
3 oua + 1 albus
1/2 legatura marar
1 galbenus pt uns
sare
piper
susan alb si negru

Mod de preparare:
Cerni faina intr-un vas, adaugi untul taiat cubulete si amesteci pana cand obtii o compozitie nisipoasa. Adaugi oul batut cu sare si apa treptat, si framanti bine pana la omogenizare. Lasi aluatul la rece pentru cel putin jumatate de ora.




Intre timp pregatesti umplutura. Cureti spanacul proaspat (indepartezi cozile), il speli bine 



si il oparesti in apa clocotita cu sare pentru 5 minute, apoi il scurgi, il lasi la racit si il tai marunt.
Cureti morcovul si il dai pe razatoarea cu gauri mici. Ceapa si mararul le speli si le toci, apoi le adaugi peste morcov. Usturoiul il cureti si il zdrobesti. Dai pe razatoare telemeaua si cascavalul si le adaugi peste legume. Adaugi si spanacul 




si amesteci pana se omogenizeaza compozitia.



Bati ouale impreuna cu albusul, adaugi sarea, smantana si omogenizezi, apoi le torni peste legume si amesteci bine. Adaugi sare si piper dupa gust.




Scoti aluatul de la rece si-l imparti in doua. O parte, putin mai mare, care va fi baza, o intinzi intr-un cerc de diametru mai mare ca dimensiunea tavii, astfel incat sa ramana aluat si pentru margini. Pui aluatul in tava, il intepi din loc in loc cu furculita apoi torni umplutura. Indepartezi surplusul de aluat si aduci marginile usor peste umplutura.




Din aluatul ramas, intinzi o foaie din care faci fasii pe care le pui peste umplutura. 




Ungi grilajul cu galbenusul de ou diluat cu o lingura de lapte si presari susan alb si negru. 



Introduci vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 50-60 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Lasi sa se raceasca putin si tai felii.



Pentru aceasta reteta am avut ca sursa de inspiratie o reteta de-a Paulei pe care o felicit pentru bunatatile pe care le pregateste si ni le impartaseste.
Va doresc pofta buna!

4 comentarii: