duminică, 7 ianuarie 2024

Tort Ferrero Rocher cu ciocolata si alune



Acest tort delicios l-am pregătit recent pentru ziua de naștere a fetiței mele și a fost foarte apreciat.
Am avut ca sursă de inspirație blogul Savori Urbane, dar l-am adaptat după gustul nostru.
Vă recomand să-l încercați și voi deoarece este delicios.

Ingrediente:

-pentru blat (23cm diametru):
6 ouă 
240 g alune de pădure
120 g zahăr măcinat
50 g făină
zahăr vanilat
un praf de sare

-Pentru crema de ciocolată cu mascarpone:
250 g ciocolată neagră min.50% cacao
600 g friscă naturală min.30% grăsime
25 g zahăr
un praf de sare
250 g mascarpone

-Pentru crema de Nutella cu mascarpone:
250 g mascarpone
125 g Nutella

-Pentru decor:
praline Ferrero Rocher
decoratiuni din ciocolată cu alune
100 g alune tocate mărunt


Mod de preparare:
Se încălzesc 250g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 250g ciocolată neagră, tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet apoi se dă la frigider pentru minim 2 ore.


Se pune cuptorul la încins la 180 C (căldură sus+jos + ventilație respectiv treapta medie spre înaltă la cuptoarele pe gaz).
Se separă ouăle. Pentru pandișpan se bat bine albușurile cu un praf de sare. Când spuma este tare se adaugă zahărul și se bate în continuare până ce se obține o spumă densă și lucioasă ca la bezele (dacă întorci castronul deasupra capului să nu-ți curgă spuma in cap). Se adaugă treptat gălbenușurile, zăharul vanilat, se mixează câteva secunde la viteză medie și gata. 



După aceea se adaugă alunele prăjite și măcinate și se omogenizează cu o spatulă, apoi făina cernută (se pune toată deodată, nu în tranșe) și se amestecă delicat cu paleta de jos în sus pana se incorporează.


Se dă tava la cuptorul preîncins la 180 C (caldură sus + jos+ventilație) și se reduce imediat temperatura la 160 C respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz. Se coace blatul 35-40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul din cuptor și se răstoarnă imediat din formă pe un grilaj de bucătărie și se lasă să se răcorească încet și să se aserisească. După răcirea completă blatul se poate tăia, in 3 părți, pe orizontală.




Pentru crema de ciocolată cu mascarpone, se mixează mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 350g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se scoate ciocolata din frigider și se mixează 1 minut apoi se adaugă crema de ciocolată neagră peste crema de mascarpone și se omogenizează compoziția cu o spatulă.




Se pune un blat pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă 400g din crema de ciocolată. Se întinde frumos și se adaugă al doilea blat, apoi se apasă ușor și se dă platoul la frigider.





Pentru crema de tort cu Nutella nu trebuie decât să se amestece cele doua ingrediente: nutella și mascarpone. Se obțin 375g de cremă. Folosiți neapărat Nutella (nu alt tip de cremă de ciocolată).



Se scoate platoul din frigider și se întinde crema peste blat, apoi se adaugă al treilea blat. 





Se toarnă 250g din crema de ciocolată și se întinde, apoi se dă platoul la frigider (preferabil peste noapte). Se păstrează cremă pentru a orna tortul.


Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.




Cu crema de ciocolată și mascarpone pusă deoparte am învelit exteriorul tortului. Am netezit crema cu o spatulă.
Se decorează tortul după imaginație cu alune de pădure tocate mărunt.
Deasupra am decorat tortul cu praline Ferrero Rocher întregi și tăiate în jumătăți (daca le puneți la rece înainte se taie frumos), alune tocate și moațe din crema de ciocolată păstrată.


Se lasă la frigider pentru minim 1-2 ore și apoi se poate servi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu