duminică, 20 iulie 2014

Tarta cu rubarba, mure si smantana

Am tot vazut, in diferite reviste, retete cu rubarba dar nu gaseam sa o cumpar. Dupa multe cautari am gasit-o in Kaufland.
Mai jos regasiti cateva informatii utile despre rubarba:
Pentru preparatele culinare, de la rubarba se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai acrisoara. Frunzele sunt toxice, contin acid oxalic, care poate provoca moartea.
Rubarba este saraca in calorii are doar 16 Kcal la 100g petiol. In schimb este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii.
Indiferent de culoarea pe care o au, tulpinile trebuie sa fie ferme, grele si lucioase. Nu alege rubarba fibroasa si uscata. 

Ingrediente:
-pentru blat
250g faina
125g unt topit
1 ou
1 lingura zahar pudra
1/2 lingurita sare

-pentru umplutura:
3 tije rubarba
200g mure
150g smantana
80g zahar
1 lingura faina sau amidon

Mod de preparare:
Cerni faina intr-un castron impreuna cu sarea. Peste ele adaugi oul frecat cu zahar pudra si untul topit, apoi racit.
Framanti un aluat, pe care il lasi la frigider cel putin o ora, invelit in folie transparenta.
Intinzi o foaie de aluat cu sucitorul pe o suprafata infainata, apoi, prin rasucire transferi aluatul peste forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
Potrivesti aluatul cu grija peste marginile formei, eliminand surplusul.
Speli fructele, iar rubarba

o tai bucati. 

Asezi fructele peste aluat 

si torni smantana amestecata cu zaharul si amidonul.


Introduci tarta in cuptorul preincalzit si o coci 45-50 de minute, la foc mediu.
O servesti dupa ce s-a racit complet. 

Ca si sursa de inspiratie am avut o reteta de la Ruxi , pe care o felicit pentru retetele minunate.

3 comentarii: