Ingrediente:
Pentru blat (diametrul
de 24 cm):
100 g unt
120 g zahar brun
1 ou
30 g cafea boabe
125 g miez nuca
175 g faina
1/2 lingurita praf de
copt
1 lingurita esenta de
vanilie
1 praf sare
Pentru mini briose:
100 g ciocolata neagra
70% cacao
100 g unt
2 oua
50 g cacao pudra
2 lingurite cafea
granule
130 g zahar
140 g faina
50 ml lapte batut
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de
vanilie
1 praf sare
Pentru crema de branza:
800 g crema de branza
500 g mascarpone
150 g zahar
200 ml smantana lichida
Pentru glazura de ciocolata:
175 g apa
150 g frisca vegetala
150 g frisca vegetala
225 g zahar
75 cacao
10 g gelatina
75 cacao
10 g gelatina
Mod de preparare:
Incingi cuptorul la 190
grade Celsius. Pui nucile intr-o tava si le dai la cuptor pentru 10 minute. Le
scoti din cuptor si le lasi sa se raceasca.
Intr-un castron amesteci
faina cu sarea si praful de copt.
Pui in blender boabele
de cafea si le maruntesti, dar nu le transformi in pudra (lasi bucatele de
boabe de cafea). In acelasi blender maruntesti si nucile.
Intr-un castron mai mare
mixezi untul pana obtii o crema pufoasa. Adaugi zaharul, mixezi din nou, dupa
care incorporezi oul, adaugi cafeaua macinata, nucile si faina amestecata
cu praful de copt si sarea.
Framanti aluatul si-l
strangi intr-o bila.
Tapetezi o tava (cu diametrul de 24 cm) cu hartie de copt
si pui in interior bila de aluat, apoi o aplatizezi cu mana, astfel incat
aluatul sa se distribuie uniform si sa acopere tot interiorul
tavii. Introduci tava in cuptorul incins pentru 15-20 de minute. Lasi blatul la racit pe un gratar de
copt.
Pentru briose, topesti,
pe baie de aburi, ciocolata si untul. Lasi sa se incorporeze bine, dupa
care adaugi si cafeaua granule. Lasi amestecul sa se raceasca.
Intr-un castron amesteci
faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
In alt castron bati
ouale impreuna cu zaharul, adaugi esenta de vanilie, dupa care laptele
batut. Torni in fir subtire amestecul de ciocolata si omogenizezi. La
sfarsit incorporezi faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si sarea si amesteci
pana se omogenizeaza. Torni compozitia in 7 forme de briose mici (cu diametrul
de 5 cm) si o forma de briose mai mare avand grija sa le umpli doar pana la
jumatate.
Dai tava la cuptor pentru 20 de minute, la 200 de grade C. Scoti
briosele din cuptor si le lasi sa se raceasca complet.
Intr-un castron amesteci
crema de branza, mascarpone si zaharul macinat pana obtii o crema fina.
Bati smantana pana obtii
o crema pufoasa, si o adaugi peste crema de branza si omogenizezi compozitia.
Pe platoul de servit pui
blatul, in jurul caruia montezi un inel reglabil de tort.
Peste blat torni
jumatate din compozitia de branza.
In crema de branza infigi 7 mini briose, iar
in mijloc 1 briosa mare. Torni si restul din crema de branza.
Nivelezi totul bine si
dai la frigider pentru 3-4 ore, sau cel mai bine peste noapte.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Pentru
glazura amesteci apa cu frisca lichida, zaharul si cacaoa intr-un vas pe care
il pui apoi la foc pana s-a topit zaharul avand grija sa nu dea in clocot. Pui
la inmuiat in 50 ml apa rece 10 g gelatina pe care apoi il incalzesti
usor pe baie de abur avand grija sa nu fiarba. Gelatina dizolvata o torni peste
compozitia cu cacao si amesteci pana se omogenizeaza. Strecori compozitia
pentru a elimina eventualele granule de cacao care nu s-au amestecat bine si o
dai la rece pentru circa 30-40 minute pana consistenta ei devine ca o smantana
mai groasa dar totusi curge. Aceasta glazura de ciocolata astfel preparata o
torni peste prajitura si o lasi la rece pana se incheaga glazura (preferabil de
pe o zi pe alta).
Am folosit ca sursa de inspiratie o reteta de-a Andreei, iar pentru glazura m-am inspirat dintr-o reteta de-a Laurei Adamache . Le felicit pe amandoua pentru retetele minunate pe care le pregatesc.
Va doresc pofta buna!
Va doresc pofta buna!
yamyyy
RăspundețiȘtergere