Noua ne plac foarte mult prajiturile cu mere, cele cu nuci dar si cele cu branza. Ce putea fi mai bun decat o combinatie dintre aceste ingrediente? Si daca mai este si putina ciocolata, combinatia este perfecta.
Ingrediente:
-pentru blat (cu diametrul de 24 de cm):
4 oua
150 g unt
150 g miez nuca
200 g faina
130 g zahar
2 lingurite praf de copt
1 praf sare
1 lingurita coaja de portocala proaspata
1/2 lingurita scortisoara
-pentru umplutura:
2 kg mere ionatan
75 g zahar
1 lingura scortisoara
-pentru crema de branza:
250 gr crema de branza
70 gr zahar pudra
200 ml frisca + 1 lingurita zahar vanilat
-pentru crema de ciocolata:
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata cu lapte
-pentru decor:
100 ml frisca lichida
20g zahar pudra
Mod de preparare:
Incingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile intr-o tava si le dai la cuptor pana ce nucile capata un miros placut si se prajesc usor. Le lasi sa se raceasca, dupa care le maruntesti. Topesti untul si il lasi sa se raceasca. Intr-un castron amesteci faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea.
Mixezi ouale impreuna cu zaharul, dupa care adaugi si untul topit, coaja de portocala si scortisoara macinata si jumatate din amestecul de faina.
Amesteci
usor dupa care adaugi nucile maruntite
si restul de faina.
Pentru aceasta
reteta am avut ca sursa de inspiratie o reteta de-a Andreei si am pus mai multa faina (asa cum recomanda
ea in reteta) si blatul mi-a iesit mult prea uscat si vartos, motiv pentru care
am redus cantitatea de faina trecuta mai sus la ingrediente. Probabil ouale
mele au fost mai mici si din aceasta cauza era nevoie de mai putina faina. Te
sfatuiesc sa folosesti doar 200g faina si daca ti se pare prea putina, sa mai
adaugi.
Torni amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt
Torni amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt
si dai blatul la
copt pentru 35 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea.
Cat timp lasi blatul la racit, pregatesti umplutura de mere: decojesti merele, le cureti de samburi si le tai cubulete mici.
Intr-o oala incapatoare pui merele, scortisoara si zaharul si le calesti pana cand merele isi lasa tot sucul si se inmoaie.
Dai oala la o parte si lasi sa se
raceasca.
Crema de branza o mixezi bine cu zaharul pudra, apoi incorporezi usor frisca batuta cu o lingurita de zahar vanilat.
Tai blatul de tort in 3 parti
egale (mie nu mi-au iesit tocmai egale) si le insiropezi cu un sirop format din
apa cu zahar. Pui peste blat o jumatate din cantitatea de mere impreuna cu
siropul lasat de mere.
Peste mere pui o jumatate din cantitatea de crema de branza, pui
si cea de-a doua felie de blat, presezi usor blatul si continui cu cealalta
cantitate de mere calite impreuna cu siropul lasat, dupa care crema de branza.
Deasupra
pui ultima felie de blat.
Pentru crema, maruntesti ciocolata. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie.
Dai tortul la frigider pentru cateva ore dupa care il servesti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu