vineri, 5 ianuarie 2018

Prajitura cu ciocolata și jeleu de zmeura



Ingrediente:

-pentru blat:
3 ouă mari
100 g ciocolată neagră
120 g unt
100 g zahăr măcinat
100 g făină
1 praf sare

-pentru cremă:
100 g ciocolată albă
250 g mascarpone
200 ml frișcă lichidă
esență de vanilie
6 g gelatină
40 ml apă rece

-pentru jeleu:
300 g zmeură (congelată)
50 ml apă
50 g zahăr
10 g gelatină
40ml apă rece


Mod de preparare:
Într-o oală cu fundul gros pui untul, ciocolata ruptă bucățele și zahărul măcinat. 


Pui oala la foc mic și lași să se topească ingredientele. Când amestecul e omogen oprești focul. După ce s-a răcorit adaugi gălbenușurile, câte unul pe rand, și amesteci bine. 


Adaugi făina peste crema de ciocolată, amestecând ușor.


Albușurile le mixezi bine cu un praf de sare până când se transformă într-o bezea lucioasă. Încorporezi albușurile în compoziția de ciocolată cu mișcări de jos în sus. 


Torni aluatul într-o tavă (35x25 cm) tapetată cu hârtie de copt și o introduci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 30-35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. 


Scoți prăjitura pe un grătar și o lași la răcit.
Zmeura o pui într-o oală împreună cu zahărul și 50 ml apă și o fierbi timp de 5 minute până se înmoaie bine. 


Pui zmeura într-o sită deasă și o apeși cu o lingură până se scurge tot lichidul.


Pui gelatina la hidratat în 40ml de apă rece. O topești pe baie de aburi apoi o amesteci cu siropul de zmeură.
Mărunțești ciocolata albă și o topești pe baie de aburi. O lași să se răcorească puțin și o adaugi peste mascarpone și omogenizezi.



Pui gelatina la hidratat în 40ml de apă rece.
Frișca lichidă o mixezi și o încorporezi în crema de ciocolată albă cu mișcări de jos în sus. Adaugi gelatina topită în prealabil pe baie de aburi și racorită. Omogenizezi ușor.


Tai blatul în 2 bucăți de dimensiunea 17x25cm. 


Pe un platou / tocător așezi un blat, deasupra torni jumătate din crema de ciocolată, 


faci o bordură mică pe margine (din cremă) și torni jumătate din jeleul de zmeură. Așezi al doilea blat, torni restul de cremă, iar deasupra torni jeleul rămas.


Lași la rece minim 2-3 ore și apoi se poate servi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu