Acest tort delicios l-am pregătit cu ocazia zilei mele de naștere.
Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
280 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom
-pentru crema de mure:
500g mure
6 linguri zahăr
100 ml frișcă lichidă
100ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
10g gelatină
50ml apă
-pentru crema de ciocolată:
200g ciocolată neagră
300ml frișcă lichidă
300ml frișcă lichidă
100ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
250g mascarpone
250g mascarpone
-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Încălzești 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de
fierbere. Oprești focul și adaugi 200g ciocolată ruptă bucățele. După un minut
amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o
dai la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte).
Pentru blat pui cacaoa într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr și mixezi până obții o bezea lucioasă, care face țepi atunci când scoți paletele mixerului. Galbenușurile le freci cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Adaugi treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită.
Pentru blat pui cacaoa într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr și mixezi până obții o bezea lucioasă, care face țepi atunci când scoți paletele mixerului. Galbenușurile le freci cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Adaugi treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită.
Încorporezi făina amestecată cu praful
de copt
și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile unse cu unt.
Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40
de minute, până blatul devine ferm la atingere. Îl scoți pe un grătar și-l lași
la răcit.
După ce s-a răcit complet tai blatul în trei discuri (eu am decupat
partea mai bombată de deasupra).
Crema de mure:
Pui murele într-o oală, adaugi zahărul, apa și lași să clocotească pentru 5-10 minute.
Crema de mure:
Pui murele într-o oală, adaugi zahărul, apa și lași să clocotească pentru 5-10 minute.
Le pui într-o sită și le pisezi cu o furculiță, apoi le apeși pentru a
scurge zeama. Lași sucul rezultat să se răcească complet.
Mixezi frișca lichidă cu smântâna.
Gelatina o pui la hidratat în 50 ml de suc de mure rece, iar după
10 minute o topești la bain-marie. Amesteci gelatina cu sucul de mure și apoi o
adaugi peste frișca mixată și omogenizezi.
Crema de ciocolată:
Scoți crema de ciocolată de la rece și o mixezi bine. Mixezi
separat 100 ml frișcă lichidă cu 100 ml smântână și le adaugi peste crema de
ciocolată și omogenizezi. Adaugi crema mascarpone și omogenizezi.
Așezi primul blat pe un platou și pui în jurul lui inelul reglabil
pentru tort. Torni jumătate din crema de mascarpone
și așezi al doilea blat
deasupra.
Torni crema de mure peste blat și așezi al treilea blat deasupra și introduci platoul la frigider pentru 2 ore.
Torni crema de mure peste blat și așezi al treilea blat deasupra și introduci platoul la frigider pentru 2 ore.
Treci pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit
trecut prin apă fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului. Eu am decupat cupola bombat[ de aluat.
Îmbraci tortul cu cremă de ciocolată și păstrezi puțină cremă
pentru ornat.
Pentru
ornat, încălzești frișca lichidă până la punctul de fierbere, adaugi ciocolata
mărunțită și amesteci până obții o cremă omogenă. O lași să se răcească puțin
și o torni peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.
Ornezi tortul cu crema de ciocolată păstrată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu