marți, 2 ianuarie 2018

Tort cu ciocolata, vișine si blat umed


Pe 29 decembrie prințesa noastră a împlinit 7 ani. Nu se putea să lăsăm să treacă acest eveniment important fără tort și fără petrecere. Tortul a fost delicios, dar din păcate nu am avut timp să îi fac fotografii prea reușite.


Ingrediente:

- pentru blat (28 cm diametru):
200 g unt
130 g ciocolată neagră 50% cacao
4 ouă mari
70 ml smântână
70 ml lapte
100 g zahăr
110 g făină
70 g nuci măcinate
1/2 linguriță scorțișoară
25 g cacao
1 praf de sare
1 linguriță esență de vanilie

-pentru crema de vișine:
400g vișine
6 linguri zahăr
4-5 linguri amidon de porumb


- prentru crema de ciocolată:
200g ciocolată neagră + 200 ml frișcă lichidă

150g ciocolată albă + 150ml ml frișcă lichidă
250 g mascarpone

200 ml frișcă lichidă
200 g smântână pentru frișcă (minim 25% grăsime)

-pentru glazură:
100g ciocolată neagră
110ml frișcă lichidă

-pentru decor:
100 ml frișcă lichidă
100 g smântână pentru frișcă (minim 25% grăsime)

3 linguri zahăr măcinat

Mod de preparare:


Blatul:
Topești ciocolata împreună cu untul pe foc mic. 


Amesteci pentru a omogeniza compoziția. Când amestecul e complet omogen oprești focul. Adaugi esența de vanilie, zahărul măcinat și amesteci din nou.


Lași crema deoparte.
Într-un alt vas amesteci făina cu nucile, cacaoa, un vârf cuțit de sare și o jumătate de linguriță de scorțișoară și amesteci ușor.


Separi ouăle. Gălbenușurile le pui în crema de ciocolată. 


Amesteci din nou în crema de ciocolată apoi adaugă și ingredientele uscate pe care le încorporezi cu grijă. 


Adaugi smântâna și laptele și amesteci după fiecare.


Albușurile le bați spumă tare cu un praf de sare apoi le încorporezi în crema de ciocolată cu mișcări de jos în sus.


Preîncălzești cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ) și tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi (cu diametru de 28 cm) și ungi pereții cu unt. Torni compoziția în tavă și nivelezi. 


Coci blatul timp de 30-35 de minute. Oprești focul și o mai lași 5 minute în cuptor apoi scoți tava pe un grătar la răcit.





Crema de vișine:
Pui vișinele fără sâmburi (și sucul lăsat) într-o oală, adaugi zahărul și lași să clocotească pentru 5-10 minute. Adaugi amidonul și lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când compoziția se îngroașă. O lași să se răcească.

Crema de ciocolată:

Încălzești 200ml de frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata neagră ruptă bucățele și amesteci bine. O dai la rece pentru minim 2-3 ore sau peste noapte.
În alt vas, încălzești 150ml de frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata albă ruptă bucățele și amesteci bine. 


O dai la rece pentru minim 2-3 ore sau peste noapte.


Mixezi 200 ml frișcă lichidă cu 200 g smântână pentru frișcă, apoi adaugi mascarpone și omogenizezi.


Împarți crema în 2 vase (păstrând mai mult cu 2-3 linguri într-un vas).

Mixezi crema de ciocolată albă 


și o adaugi în vasul cu mai multă cremă mascarpone și omogenizezi.


Mixezi crema de ciocolată neagră 


și o adaugi în cel de-al 2lea vas cu cremă mascarpone și omogenizezi.


După ce blatul s-a răcit complet îl așezi pe un platou în interiorul unui inel, torni crema de vișine și o întinzi peste blat. 


Torni deasupra crema de ciocolată neagră și nivelezi, apoi torni crema de ciocolată albă și nivelezi. Lasi tortul în frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Înainte de a desface inelul treci cu grijă de jur-imprejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.


Pentru glazura de ciocolată încălzesti frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata neagră ruptă bucățele și amesteci bine. O lași să se răcească și torni peste tort lăsând să curgă peste margini.
Pentru decor, mixezi frișca lichidă cu smântâna și zahărul. Ornezi după imaginație.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu