sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Tort cu ciocolata si crema de vanilie



Ingrediente:
-Pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

-pentru crema:
6 galbenusuri
100 g zahar
3 linguri amidon
400 ml lapte
100 g frisca batuta
esenta de vanilie
10 g gelatina

-pentru crema de ciocolata
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata amaruie

-Pentru decor:
100 ml frisca lichida
20 g ciocolata amaruie

Mod de preparare:
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.
Acesta este unul dintre blaturile mele preferate si l-am mai pregatit si pentru acest tort Tort de ciocolata si crema mascarpone .
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. 


Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. 


Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. 


Incorporezi faina amestecata cu praful de copt 


si la sfarsit bezeaua.


Amesteci pana se omogenizeaza.


Torni compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt pe fundul tavii si unsa cu unt pe margini. 


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.


Pentru crema mixezi galbenusurile cu zaharul pana se albesc. 


Adaugi amidonul si omogenizezi. Torni apoi laptele caldut amestecand usor. 


Pui vasul pe foc mic si amesteci din cand in cand pana incepe sa se ingroasa compozitia (fara sa dea in clocot). 


Dai vasul deoparte si lasi la racit, amestecand din cand in cand, sa nu se formeze pojghita. Acoperi crema cu o folie de plastic. In budinca racita incorporezi frisca batuta, apoi adaugi esenta de vanilie dupa gust.


Hidratezi gelatina in 50 ml apa pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o adaugi peste crema de vanilie.


Tai blatul in trei parti. Pui unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel reglabil, 


torni jumatate din crema de vanilie, 


pui un blat, torni cealalta jumatate din crema de vanilie si asezi cel de-al treilea blat.
Lasi tortul in frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.


Pentru crema maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata 


si amesteci pana obtii o crema omogena. 


O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida cu ciocolata topita si racita si decorezi tortul dupa imaginatie.




Va invit sa testati aceasta reteta deoarece este delicioasa!

2 comentarii: