luni, 22 iunie 2015

Tort cu cirese si ciocolata


Acest tort delicios l-am vazut la Olguta si mi-a ramas gandul la el. Acum ca l-am testat, va spun, cu mana pe inima, ca e delicios. Va invit sa-l testati si promit ca nu veti regreta. Vreau sa o felicit pe Olguta pentru bunatatile pe care le pregateste si ni le impartaseste. Promit sa mai testez si alte minunatii de-ale ei.


-pentru blat:
100g faina alba
25g cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
115g unt
65g zahar
3 galbenusuri


Mod de preparare:
Cerni faina, cacaoa, praful de copt si sarea intr-un bol si dai deoparte.




Mixezi untul cu zaharul pana devine cremos, apoi adaugi cele 3 galbenusuri si mixezi bine.




Incorporezi amestecul de faina, 




apoi transferi aluatul intr-o tava rotunda (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. 



Coci la 170C pentru 30-35 minute,  pana trece testul cu scobitoarea.
Scoti tava din cuptor si lasi sa se raceasca blatul.

-pentru jeleul de cirese:
400g cirese fara samburi
2 linguri brandy
150ml apa
50g zahar
1 stea de anason (sau 1/2 lingurita seminte de anason)
8g gelatina
45ml apa rece

Mod de preparare:
Amesteci apa, zaharul si steaua de anason (eu am folosit seminte de anason deoarece nu aveam stelute) intr-un vas si dai in clocot. 




Fierbi siropul 5 minute apoi il iei de pe foc si adaugi ciresele si brandy-ul.



Acoperi vasul si lasi sa se raceasca si sa infuzeze.
Amesteci gelatina cu 45ml apa rece si lasi sa se hidrateze 10 minute.
Asezi jumatate din cirese intr-o tava rotunda (16-18cm diametru) tapetata cu folie de plastic. Eu am folosit o olita deoarece nu aveam o tava atat de mica.




Scoti anasonul stelat si blenduiesti restul de cirese si siropul ramas.
Treci amestecul printr-o sita fina 




si adaugi gelatina topita in prealabil.
Torni jeleul peste cirese si dai la congelator cel putin 1 ora.




Cand jeleul s-a intarit si e usor de manevrat, il transferi peste blat si dai la rece.





-pentru crema de ciocolata:
180ml frisca lichida
50ml lapte
40g zahar
4 galbenusuri
3g gelatina
15ml apa rece
50g ciocolata neagra, bucati

Mod de preparare:
Hidratezi gelatina in apa rece, timp de 10 minute. E
u am folosit 1 plic de gelatina, de frica sa nu am surprize neplacute ;)
Amesteci frisca si laptele intr-un vas pe foc mic si aduci la punctul de fierbere.
Intre timp, mixezi zaharul si galbenusurile pana devin cremoase. Torni laptele fierbinte peste galbenusuri, 




amestecand continuu apoi pui vasul inapoi pe foc si fierbi pana incepe sa se ingroase.
Iei vasul de pe foc si adaugi ciocolata 




si amesteci pana cand se topeste.



Topesti gelatina cateva secunde pe baie de aburi si o amesteci cu crema de ciocolata.
Torni crema in acelasi vas in care ai facut jeleul si dai la congelator cel putin 1 ora.




Transferi crema peste jeleu si dai la rece.





-Pentru mousse-ul de ciocolata:
400ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
250g ciocolata cu lapte
2 galbenusuri
50g zahar
25ml apa
4g gelatina
20ml apa rece

Mod de preparare:
Amesteci gelatina cu 20ml apa rece si o lasi sa se hidrateze cel putin 10 minute. (eu am folosit 1 plic de gelatina, dar era suficient cum scrie in reteta).
Bati frisca cu zaharul pudra pana sta bat si dai la rece.




Topesti ciocolata pe baie de aburi si o dai deoparte.
Amesteci zaharul si 25ml apa intr-un vas, pe foc mediu. Fierbi acest sirop 5 minute pana incepe sa se ingroase.
Intre timp, mixezi galbenusurile cu mixerul pana devin cremoase, apoi torni siropul fierbinte in fir subtire, mixand continuu pana isi tripleaza volumul.
Adaugi gelatina topita, apoi ciocolata topita. Amesteci bine si lasi sa se raceasca la temperatura camerei.




Incorporezi frisca batuta.




Asezi inelul de tort in jurul blatului si torni mousse-ul peste crema de ciocolata si nivelezi.
Dai tortul la rece cel putin cateva ore, de preferabil peste noapte. Inainte de a indeparte inelul reglabil treci cu cutitul pe marginile tortului pentru a se desprinde usor.




Pentru decorul de ciocolata, topesti 80-100g ciocolata neagra.
Tai o fasie de hartie de copt care masoara exact cat diametrul total al tortului.
Intinzi hartia de copt pe blatul de lucru si realizezi diverse modele. Eu am pus ciocolata intr-o punga si am taiat un colt si apoi am facut modelul pe hartia de copt.
Lasi sa se intareasca ciocolata putin, apoi infasori laturile tortului in aceasta fasie de hartie.




Dai la rece 15 minute apoi inlaturi, cu grija, hartia de copt. Din pacate mie mi s-a rupt putin dantela ...deci trebuia sa fiu mai atenta ;)
Cu un pos, pui cateva moate de frisca pe tort, apoi ornezi cu cirese. 




Lasi tortul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte) si apoi il servesti.





Va invit si pe voi la o feliuta de tort!

17 comentarii:

  1. Delicios si frumooooos !!!! Felicitari !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Oana pentru reteta...L-am facut ieri, pentru aniversarea unei persoane dragi mie si a fost extrem de incantata...A spus ca e cel mai frumos tort EVER! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur din suflet ca ai incercat reteta si v-a placut! La multi ani! :*

      Ștergere
  4. vai, cat de bine arata...e super...as incerca si eu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow! Ce pofta mi-ai facut!

    Sunt sigura ca mie niciodata nu-mi va iesi asa :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca-l si nu vei regreta! Sunt sigura ca-ti va iesi mai bine decat mi-a iesit mie! ;)

      Ștergere
  6. Buna,
    As dori sa incerc si eu reteta dar nu am gelatina granule. Oare la gelatina folii trebuie respectat acelasi gramaj?
    Si blatul nu este nevoie sa fie insiropat deloc?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere