duminică, 13 noiembrie 2016

Estonian Kringel


De foarte multa vreme imi doream sa incerc aceasta reteta si iata ca i-a venit randul. Mi-a facut cu ochiul pe blogul d-nei Mariei Udrea, pe care o felicit pentru bunatatile pe care le pregateste si ni le impartaseste.

Noua ne-a placut aceasta reteta. Cred ca ar fi de mare efect si totodata si foarte delicios, daca acest covrigel ar fi umplut cu ciocolata.

Ingrediente:
600 g faina
2 galbenusuri
200 ml lapte
1 lingura zahar
100 gr unt
1 plic drojdie uscata
1 lingurita sare

-pentru umplutura:
100 gr unt
5 linguri zahar brun
2 lingurite scortisoara 

-pentru sirop:
120ml apa
1 lingura zahar
1 baton scortisoara

Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, galbenusurile, untul topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).



Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Intre timp topesti untul pe care il vei adauga peste maiaua crescuta impreuna cu cele 2 galbenusuri. Omogenizezi compozitia si adaugi restul de faina.Framanti un aluat nu foarte tare, apoi il acoperi si il lasi sa creasca pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. 

Imparti aluatul in 4 parti.


Untul la temperatura camerei il amesteci cu zaharul brun 


si scortisoara. 



Intinzi fiecare foaie de aluat intr-un dreptunghi (20 x 35 cm) si intinzi umplutura in strat subtire, 


apoi rulezi strans. Tai ruloul obtinut in doua, pe lung, lasand 2-3 cm netaiati la unul din capete. 


Impletesti cele doua fasii de aluat obtinute. 


Lipesti cele doua capete ale ruloului dand forma de covrig. Asezi covrigii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu aproximativ 30 de minute.


Intre timp prepari siropul: fierbi apa cu zaharul si scortisoara, pentru 5-6 minute. Cu acest sirop stropesti covrigii dupa ce ii scoti din cuptor. 



Acesti covrigei pot fi serviti cu o cana cu lapte sau o ciocolata calda.


2 comentarii: