duminică, 22 august 2021

Prajitura cu blat umed si mure

 




Dacă vă doriți să încercați un blat umed și pufos, vă recomand cu drag aceastp rețetă. Pur și simplu se topește în gură.

Ingrediente:
-pentru blat umed (30x20 cm):
133g ciocolată neagră (54,5% cacao)
80g cafea fierbinte
166g iaurt grecesc
133g ulei
3 ouă
200g făină
200g zahăr
66g cacao extra black
5g praf de copt
2g sare

-pentru crema de mure:
600g mure
600ml smântâna pentru frișcă neîndulcită
10g gelatină 
130g zahăr

-pentru decor:
mure


Mod de preparare:

Pentru blat:

Pui ciocolata în 80g cafea fierbinte și o lași să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Lași să se răcorească.

Pui într-un castron ouăle, uleiul și iartul și amesteci cu un tel, apoi  adaugi crema de ciocolată și omogenizezi. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.



Într-un alt vas pui făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și omogenizezi amestecul, apoi îl cerni peste compoziția lichidă și omogenizezi cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.



Tapetezi cu hârtie de copt tava, apoi torni compoziția. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade C, pentru 50-55 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. 



Răstorni aluatul cu fața în jos pe un grătar și îl lași să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet îl tai pe orizontală în 2 foi.

 


Pentru cremă, pui murea la fiert cu 3 linguri de zahăr și lași să clocotească pentru 5-7 minute. Lași să se răcorească apoi o pui într-o sită, o pasezi cu ajutorul unei furculițe și o treci prin sită.




Pui gelatina la hidratat în 50 ml de sos de mure rece, apoi o topești pe baie de aburi și apoi o lași să se răcorească.

Mixezi smântâna pentru frișcă până când obții o compoziție oarecum fermă. Adaugi sosul de mure răcit și omogenizezi.


Pui 2-3 linguri din cremă peste gelatina răcorită și o omogenizezi, apoi torni gelatina peste crema de mure și omogenizezi.





Pui un blat pe un platou, în interiorul unui inel, torni jumătate din crema de mure și nivelezi și îl dai la rece pentru 15 minute, 



apoi pui al doilea blat deasupra cremei și torni restul de cremă, apoi introduci prăjitura în frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.



Treci ușor cu cuțitul pe marginea inelului reglabil pentru a-l desprinde de cremă și apoi îndepărtezi inelul.

Decorezi cu mure sau după imaginație.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu