miercuri, 31 august 2022

Tort cu oreo, ciocolata si mure



Recent a fost ziua de naștere a soțului meu, ocazie cu care am pregătit acest tort delicios.
Vă recomand cu drag să-l încercați și voi deoarece este delicios.

Ingrediente:

-pentru blat umed (23 cm):
90g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
55g cafea fierbinte
110g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină
130g zahăr
50g cacao neagră
4g praf de copt
sare

-pentru crema de ciocolată neagră:
200g ciocolată neagră cu minim 50% cacao
500 ml smântână pentru frișcă
250g cremă de brânză
100g zahăr
4g gelatină granulată + 30ml apă rece
150 biscuiți oreo

-pentru cremă:
300g mure + 2 linguri zahăr (= 170g sos de mure)
250 g cremă de brânză
400 ml smântână pentru frișcă
120 g zahăr măcinat
6 g gelatină granulată + 30ml apă rece

-pentru jeleu:
400g mure
50ml apă rece
10g gelatină

-pentru decor:
Mure
Afine
căpșuni
100g cremă de brânză
400 ml smântână pentru frișcă
40g zahăr măcinat


Mod de preparare:
Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet.

Pentru blat:
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.


Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.


Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 2 foi. Eu am folosit doar o foaie pentru tort.




Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 300g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră și se omogenizează compoziția cu o spatulă.
Se hidratează 4g gelatină în 30 ml apă pentru 10 minute și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 2 linguri din compoziția de ciocolată, apoi se adaugă peste restul cremei de ciocolată și se mixează 30 de secunde.


Se rup biscuiții in sferturi și se adaugă peste crema de ciocolată și se amestecă ușor.



Se pune un blat pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă crema de ciocolată. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.


Se pune murea într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 170g de sos.

Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă sosul de mure peste cremă și se omogenizează.




Se hidratează 6g gelatină în 30 g apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste restul cremei și se omogenizează. 


Se scoate platoul de la frigider și se toarnă crema de mure peste crema de ciocolată. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.



Jeleu:

Se pune murea într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 230g de sos.
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de mure.
Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de mure și se pune din nou platoul la frigider pentru minim 3-4 ore.



Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.


Se decorează prăjitura după imaginație cu fructe

Eu am mixat crema de brânză cu smântâna pentru frișcă și zahărul și am ornat tortul.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu