marți, 7 ianuarie 2025

Tort cu visine, ciocolata si crema de piersici





Recent a fost ziua de naștere a fetiței mele, ocazie cu care am pregătit acest tort delicios. Vă invit să-l încercați și voi. A fost foarte apreciat de invitați.

-pentru blat umed (23 cm):
130g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
80g cafea fierbinte
170g chefir
130g ulei
3 ouă
200g făină
200g zahăr
60g cacao neagră
5g praf de copt
2g sare

-pentru crema de ciocolată neagră:
200g ciocolată neagră cu minim 50% cacao
500 ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
250g mascarpone
100g zahăr pudră

-pentru crema de piersici:
200g piersici din compot pasate
200g smântână pentru frișcă
250g mascarpone
40g zahăr pudră
7g gelatină
50ml compot de piersici

pentru jeleul de vișine:
300g vișine congelate
70ml apă
3 linguri zahăr
25 gr amidon de porumb + 
50ml apă


-pentru ornat:
Afine
coacăze

Mod de preparare:
Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte).




Pentru blat:
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească. Rețeta pas cu pas, cu fotografii, o găsiți aici
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.

Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 3 foi. 

Se mixează brânza mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă smântână pentru frișcă rămasă (300gml) și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră (scoasă de la frigider și mixată în prealabil 30 de secunde) și se omogenizează compoziția cu o spatulă. Se poate mixa timp de 30 de secunde (dar nu mai mult pentru că riscați să se întărească).



Se pune un blat pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă 400g din crema de ciocolată. Se dă la rece o oră, până se întărește.


Pentru jeleu, se pun vișinele cu zahărul pe foc și se lasă să fiarbă 5 minute. Eu am folosit vișine congelate care au lăsat zeamă, dar am adăugat și 70ml apă.
Separat, se desface amidonul în 
50ml de apă rece și se adaugă amestecul peste vișine. Se amestecă intens până când amidonul se hidratează, iar compoziția devine consistentă, cam ca o budincă. Se lasă jeleul de vișine la răcit. 




Se pasează piersicile cu blenderul vertical.
Se mixează crema mascarpone cu zahărul, apoi se adaugă 200ml smântână pentru frișcă și se mixează bine. Se adaugă piersicile pasate
 și se omogenizează compoziția. 



Se pune gelatina la hidratat în 50ml de compot rece și apoi se topește pe baie de abur și se lasă să se răcorească, apoi se amestecă cu 2 linguri din crema de mascarpone cu piersici și se omogenizează. Se toarnă amestecul peste crema de piersici și se omogenizează compoziția cu o spatulă.


Se scoate platoul de la frigider și se adaugă al doilea blat peste crema de ciocolată. Se toarnă un strat din crema de piersici peste blat și se adaugă jeleul de vișine. 


Se adaugă restul de cremă de piersici și se dă platoul la frigider pentru o oră. Se scoate platoul, se adaugă al treilea blat și se dă la rece pentru 3-4 ore sau peste noapte, până se întărește crema.



Se trece pe marginile tortului, de jur împrejur, un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului. Eu am folosit folie de acetat și nu a fost necesar acest pas, deoarece s-a desprins foarte ușor.



Se ornează tortul după imaginație, cu crema de ciocolată păstrată. Eu am pus un strat subțire de cremă de ciocolată deasupra blatului și cu restul de cremă am făcut câteva moațe. Am ornat cu cocăze și afine. Se lasă 1-2 ore la rece înainte de a se servi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu