duminică, 8 martie 2015

Paine floare



Deoarece am vrut sa fac o paine mai deosebita, am facut-o in forma de floare. Reteta de aluat este una clasica.


Ingrediente:
500g faina
300ml apa
½ cub drojdie
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
4 linguri ulei
1 galbenus (pentru uns)
2 linguri apa
20g susan


Mod de preparare:
Cerni faina, pentru a o aera si dizolvi sarea in apa. Drojdia o inmoi cu zaharul in putina apa calduta. Cand s-a umflat destul si nu mai face bulbuci, e gata de adaugat peste faina.



Adaugi maiaua si restul de apa si incepi sa framanti aluatul, timp de cel putin 10 minute. La final adaugi si uleiul si framanti pana cand aluatul nu se mai tine de maini. 


Acoperi aluatul cu un prosop si il lasi la crescut, circa 40 de minute, intr-un loc cald. 


Dupa scurgerea acestui timp mai framanti putin aluatul pentru a elibera pungile de aer care s-au acumulat in el in timpul dospirii. Intinzi aluatul in tava si cu ajutorul unui capac ii dai o forma rotunda apoi il crestezi de 8 ori fara a decupa centrul. 


Fiecare triunghi rezultat il mai crestezi inca o data in centru (conform imaginii) 


si apoi prinzi de coltul triunghiului si il introduci prin acea crestatura de cateva ori. 


Crestezi foarte putin fiecare triunghi, pentru a obtine cateva raze in interiorul florii.
Lasi la crescut inca 20 de minute. Bati galbenusul cu 2 linguri de apa si pensulezi painea. 



Presari susanul.


Incalzesti cuptorul la 200° C si bagi painea in cuptor. Dupa 10 minute reduci temperatura la 180° C. Coci painea timp de 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos.

Iata si o sectiune. Painea e pufoasa si foarte gustoasa!


Va doresc pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu