marți, 17 ianuarie 2017

Placinta cu cartofi si telemea



Va invit sa incercati o placinta delicioasa si foarte usor de preparat.

Ingrediente:
-pentru aluat:
500g faina
1 pliculet drojdie uscata
½ lingurita zahar
260 ml lapte
50g unt topit
1 lingurita sare
1 ou 

-pentru umplutura:
3 cartofi mari
350g telemea
2 oua
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
sare (daca mai este cazul)
piper

Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. 
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. 
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 2 bucati.
Intre timp, cureti cartofii, ii tai felii si ii pui la fiert. Ii lasi sa se racoreasca putin


si ii faci piure. Dai telemeaua pe razatoarea mica 


si adaugi deasupra piureul de cartofi,


patrunjelul si mararul tocate marunt, ouale batute 


si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia. Adaugi sare si piper, dupa gust. 


intinzi o foaie de aluat 


si o transferi in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Decupezi aluatul cu ajutorul unui capac / castron / farfurie cu diametru de 28cm. Torni compozitia cu telemea deasupra.


Intinzi a doua foaie de aluat, cu diametru de cel putin 34 cm si o asezi peste compozitie, iar marginile le bagi sub cealalta foaie de aluat.


Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste frumos. 


Lasi placinta sa se racoreasca putin si o servesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu