luni, 30 octombrie 2017

Tarta cu legume



Ingrediente:
-pentru aluat:
100g unt
200g făină
1ou
6 linguri apă rece

1/2 linguriță de sare

-pentru umplutură:
o pungă mix de legume
100g cașcaval
4 ouă
2 linguri smântână
cimbru
sare
piper


Mod de preparare:
Într-un vas pui făina cernută și adaugi untul rece și amesteci până obții un aluat sfărâmicios, 


apoi adaugi oul bătut, apa și sarea. Frămânți până obții un aluat omogen pe care îl vei da pentru minim 30 de minute la frigider.


Întinzi aluatul apoi îl așezi în tava unsă cu unt și tapetată cu făină și îl înțepi cu o furculiță din loc în loc. Îndepărtezi surplusul de aluat. Acoperi aluatul cu hârtie de copt și așezi deasupra boabe de fasole, apoi îl introduci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 10 minute.
Între timp, mixezi ouăle cu smântâna și adaugi cimbru, sare și piper, după gust. Adaugi cașcavalul ras.


Legumele dezghețate le treci pe sub un jet de apă, le scurgi bine 


și le adaugi peste compoziția de ouă și omogenizezi.


Scoți aluatul din cuptor, îndepărtezi hârtia de copt 


și torni compoziția peste aluat. 


Introduci tarta în cuptor pentru 30-35 de minute, până când aluatul este rumenit și compoziția legată / coaptă. 


Lași să se răcorească puțin și servești tarta.


vineri, 27 octombrie 2017

Culibiaca (Placinta cu carne tocata)


Vă invit să încercați o plăcintă delicioasă, de origine rusească, care la început se făcea dintr-un aluat de cozonac sărat, iar mai târziu a început să se facă și cu aluat franțuzesc. Aceasta poate fii umplută cu p
ește, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari. Culibiaca își datorează cariera internațională lui Auguste Escoffier. A descoperit-o la începutul secolului XX, a adus rețeta în Franța și a inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire” și apoi a urmat celebritatea internațională (conform http://www.costachel.ro/culibiaca-cu-peste/).
Eu am primit rețeta pregătită de la o prietenă și v-o recomand cu încredere. Vă sfătuiesc să folosiți carne amestec (vită + porc) deoarece iese și mai bună plăcinta.

Ingrediente (tava 20x30 cm):
600 g carne de vită
2 buc ceapă (mare)
3-4 linguri ulei
500 g foietaj
50 g pesmet
3 ouă
100 g cascaval
50 g patrunjel verde
50 g unt
piper
sare


Mod de preparare:
Carnea de vită o cureţi de pieliţe, o tai bucăţi mici şi o treci prin maşina de tocat. Caşcavalul îl razi fin. Toci mărunt ceapa şi pătrunjelul verde.
Ceapa o înăbuşi în ulei,


adaugi carnea tocată, continuând înăbuşirea circa 10 minute. 



Lași să se răcească, adaugi sare, piper şi toci din nou. 


Mixezi ouăle și le adaugi peste compoziție, păstrând câteva linguri pentru uns foaia de aluat de deasupra. Adaugi pesmet şi pătrunjel verde tocat mărunt;


amesteci până se omogenizează. 


Tapetezi tava cu hârtie de copt. Întinzi o foaie de aluat în tavă (tai surplusul de aluat), presari jumătate din caşcavalul ras, 


torni compoziţia de carne  


și presari restul de cașcaval.


Aşezi deasupra cea de-a doua foaie de aluat și o ungi cu oul rămas. Înțepi aluatul din loc în loc (pentru a nu se umfla la copt), 


introduci tava în cuptor, la temperatură ridicată la început (circa 5 minute), apoi la foc potrivit şi lași până la coacerea completă, circa 30-35 de minute (până când plăcinta se rumenește frumos).


Preparatul se taie felii şi se serveşte cald, cu diferite garnituri.



marți, 24 octombrie 2017

Frittata cu soia, ardei si mozzarella



Iata cateva beneficii ale consumului de soia (conform site-ului www.csid.ro):
Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale.
Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar.
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale.
Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.

100 g soia cuburi
1/2 ardei gras roșu
100g șuncă de curcan
70g mozzarella
o legatură pătrunjel tocat mărunt
sare
piper
4 ouă
125g iaurt
ulei
 2 linguri pesmet


Mod de preparare:
Fierbi cuburile de soia în apă cu sare, timp de 10 minute, apoi le scurgi bine într-o sită. 


Intre timp tai cubulețe șunca și ardeiul roșu spălat, toci mărunt pătrunjelul și dai pe răzătoare mozzarella, apoi le pui într-un castron, adaugi și soia și le amesteci. 




Ungi cu ulei un vas termorezistent și îl tapetezi cu pesmet, apoi torni amestecul cu soia.



Mixezi într-un bol ouăle cu iaurtul și adaugi sare si piper după gust. 


Torni ouăle peste amestecul din tavă 


și introduci tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade C și coci timp de 30-35 de minute sau până frittata e bine legată și frumos rumenită.


Lași să se răcorească puțin și servești.



Biscuiti cu unt si cacao


Dacă vă doriți să pregătiți niște biscuiți delicioși care să își păstreze forma în timpul coacerii, vă invit să încercați această rețetă. Eu recunosc că nu am respectat întru totul sfaturile, pentru că timpul nu îmi permitea. Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Dana Tudor. Au ieșit grozav de delicioși și s-au evaporat rapid din farfurie. 
Eu i-am pregătit împreună cu fetița mea, și i-am decupat cu ajutorul decupatorelor animăluțe, i-am ștampilat cu Moș Crăciun și nu au ieșit tocmai perfecți. :D

Ingrediente:
100g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei 
75g zahăr măcinat
50g zahar brun măcinat
170g făină
25g cacao 
1 ou rece
un praf de sare


Mod de preparare:
Cerni făina împreună cu cacaoa și sarea. Mixezi untul aflat la temperatura camerei și tăiat cubulețe împreună cu zahărul pudră și zahărul brun până la o consistență pufoasă. 

Adaugi oul rece și omogenizezi compoziția. 

Adaugi apoi făina cernută împreună cu cacaoa și sarea și amesteci.

Este recomandată amestecarea compoziției în continuare cu mixerul, dar cu paleta fluture pentru aluat, la viteză medie, pentru a nu încălzi untul.
În final aduni aluatul cu mâna, îl pui în folie alimentară și îl introduci în frigider pentru minimum două ore.

Scoți aluatul din frigider și îl lași la temperatura camerei cca 10 minute, apoi îl întinzi între două foi de copt urmărindu-se menținerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 4mm.

Urmeaza decuparea. Aici sunt 2 reguli de respectat pentru un rezultat bun:
Prima este să se folosească decupatoare de mărimi apropiate pentru fiecare tavă. În acest fel rezultă o coacere egală și uniformă a biscuiților.
A doua este să se introducă din nou în frigider pentru câteva minute aluatul întins între cele două foi de copt și abia apoi să se înceapă decuparea biscuiților. În acest fel se vor obține biscuiți cu margini drepte.
Marginile rămase din aluat după decupare biscuiților se adună într-o minge care se înfoliază și se introduce din nou în frigider.
Dacă pe parcursul decupării aluatul se înmoaie din nou și biscuiții decupați iși pierd forma la transferul lor de pe blatul de lucru în tavă, introduci înca o dată aluatul întins între cele două foi de copt în frigider pentru câteva minute, apoi continui decuparea biscuiților.



Biscuiții decupați îi așezi în tava tapetată cu hârtie de copt. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 175°C pentru cca 10 minute. 



După ce s-au copt biscuiții, scoți tava din cuptor și îi lași câteva minute să se răcorească pe o suprafață protejată timp în care biscuiții iși consolidează textura. Scoți apoi biscuiții și îi lași la răcit pe un grătar. 


După ce s-au răcit complet, biscuiții se așează în cutii de tablă tapetată cu folie alimentară unde se pot păstra cca 7 zile la temperatura camerei sau în congelator cca 90 de zile.


Spaghete cu ficatei de pui



Ingrediente:
200 g ficăței de pui
2 căței de usturoi
3 fire ceapă verde
2 linguri ulei de măsline
250 ml roșii în sos
1 linguriță zahăr
sare
piper negru măcinat
busuioc
150 g spaghete

Mod de preparare:
Cureți ficățeii de pielițe, îi speli și îi tai cubulețe mai mici și le tragi un clocot pentru 5 minute. Cureți usturoiul și îl feliezi. Cureți ceapa verde și o tai rondele.
Încingi uleiul de măsline într-o tigaie și pui usturoiul și ceapa verde. Le călești 1 minut apoi adaugi ficățeii, 


roșiile tăiate cubulețe și sosul. 


Condimentezi după gust cu sare, piper, busuioc, zahărul și fierbi până sosul scade și se îngroașă. Intre timp, fierbi pastele al dente. Scurgi pastele și le adaugi peste sos. 


Amesteci ușor și stingi focul.