duminică, 20 februarie 2022

Banana bread cu nuci si ciocolata



Dacă aveți niște banane foarte coapte pe care nu le mai mănâncă nimeni, e păcat să le aruncați. Vă invit să încercați această rețetă delicioasă, care va fi pe placul întregii familii.

Ingrediente:
3 banane coapte
2 ouă
100 g unt la temperatura camerei
sare
200 g făină
50 g zahăr brun
1 lg praf de copt
1 lg bicarbonat
esență de vanilie
100 g nuci tocate
50 g picături ciocolată


Mod de preparare:
Bananele se pasează cu o furculiță.
În alt bol se mixează untul (aflat la temperatura camerei) cu zahărul măcinat și un praf de sare. Se adaugă ouăle pe rând și se mixează bine după fiecare și esența de vanilie.


Se adaugă bananele și se omogenizează.


Se adaugă făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul și se omogenizează apoi se adaugă nucile tocate 


și picăturile de ciocolată și se omogenizează compoziția cu o spatulă 


și se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt pe margini.


Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 55-60 minute.
Când este gata, se scoate și se lasă să se răcească pe un grătar. Se feliază rece.





duminică, 13 februarie 2022

Tort cu namelaka de ciocolata si jeleu de zmeura



Acest tort l-am pregătit cu ocazia zilei mele de naștere, dar abia acum mi-am făcut timp și am scris rețeta. M-am gândit că ar fi păcat să nu împărtășesc și cu voi această rețetă deoarece este absolut delicioasă. De data aceasta am folosit o cremă namelaka de ciocolată neagră. V-am mai povestit desprea această cremă absolut delicioasă și foarte ușor de pregătit și în rețeta aceasta de tort de namelaka de mure.
Blatul a ieșit delicios. Combinația dintre blatul dulce, crema puțin amăruie și jeleul de zmeură acrișor mi s-a părut delicioasă.
Vă invit să încercați și voi rețeta și să vă convingeți cât e de delicioasă această cremă.

Ingrediente:
-pentru blat:
1 ou mare
100 g lapte
60 g zeamă de portocală
60 g ulei
Esență vanilie
180 g făină
170 g zahăr
1/2 plic praf de copt
Scorțișoară
60 g unt
150g nuci mărunțite coapte

-namelaka de ciocolată:
375g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
300ml lapte 3.5% grăsime
15g gelatină + 75g de apă rece
600ml smântână pentru frișcă
18g sirop de glucoză


- pentru jeleu de zmeură:
300g zmeură congelată
200g zmeură proaspătă
3 linguri zahăr
2 linguri apă de trandafiri
10g gelatină
50ml apă rece


-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml smântână pentru frișcă
zmeură
afine

Mod de preparare:
Crema namelaka, se pregătește cu cel puțin 12 ore înainte de a asambla tortul, deoarece trebuie să stea la frigider.
Se hidratează gelatina granule în 75g de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi.
Se dă în clocot, laptele cu glucoza.
Se toacă ciocolata mărunt și se pune peste laptele fierbinte apoi se omogenizează. Se adaugă și gelatina topită și cu un blender vertical, se emulsionează totul.
Când ingredientele s-au omogenizat, se toarnă smântana pentru frișcă (rece din frigider), în fir și se emulsionează cu ajutorul blenderului vertical.Se strecoară compoziția și se toarnă într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și pune la rece minim 12 ore.




Se poate folosi Namelaka cum este sau ușor spumată până la consistența dorită. Dacă o mixați puțin mai mult se înmoaie, dar nu vă faceți griji, pentru că se va întări dacă o puneți în frigider.



Pregătirea blatului:
Se amestecă într-un bol oul, laptele, sucul de portocale, uleiul și esența de vanilie.
În bolul de la mixer se pune făina, zahărul măcinat, scorțișoara, praful de copt, se adaugă untul și se mixează până când amestecul devine omogen. Se adaugă primul amestec și se omogenizează foarte bine.


Se adaugă și nuca mărunțită și se amestecă ușor cu o spatulă, apoi se transferă compozitia în 2 tăvi tapetate pe fund cu hârtie de copt, iar cu ajutorul unei spatule se nivelează foarte bine. O tavă are diametru de 18cm iar a doua tavă are 23cm.


Se coace la 160 grade Celsius, până când trece testul cu scobitoare, timp de 15-20 de minute (in funcție de tipul de cuptor).Blaturile se lasă foarte bine la răcit.



Pregătirea jeleului de zmeură:
Se hidratează gelatina în apa rece și se lasă deoparte. Într-o crăticioară se pun cele 200 g de zmeură congelată cu zahărul și se pun pe foc câteva minute până ce zmeura începe să se înmoaie ușor, apoi se pasează amestecul și se trece printr-o strecurătoare până când se obține un sos. Peste piure se adaugă apa de trandafiri. Se topește gelatina pe baie de aburi și se amestecă apoi cu sosul de zmeură. Se ia un vas cu diametrul de 18 cm și se tapetează cu folie alimentară. Se taie fiecare fruct proapăt de zmeură în 2 bucăți (păstrând câteva bucăți pentru ornatul tortului) și se aranjează jumătățile cu tăietura în jos pe fundul vasului. 

Peste zmeură se toarnă în fir subțire jumătate din amestecul lichid având grijă ca zmeura să nu se ridice la suprafață. Se dă vasul la frigider pentru 20 de minute până când lichidul din vas se încheagă, apoi se toarnă și restul de compoziție peste stratul format. Se dă vasul la frigider pentru 3-4 ore.



Asamblare tort:
Se așază blatul mai mare pe un platou și se pune în jurul lui inelul reglabil pentru tort.Eu am pus și folie de acetat pe margine.
Se unge blatul cu un strat subțire de cremă namelaka de ciocolată (mixată). 


Se așază jeleul de zmeură pe mijloc și apoi se toarnă crema namelaka pe margine și încă un strat subțire deasupra jeleului. Se pune al doilea blat deasupra și se pune restul cremei de ciocolată (pe margine și deasupra), se nivelează cu o spatulă și se introduce platoul în frigider pentru minim 3-4 ore sau peste noapte.






Se trece pe marginile tortului, de jur împrejur, un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului. Eu am folosit folie de acetat și nu a fost necesar acest pas, deoarece s-a desprins foarte ușor.

Pentru ornat, se încălzește smântână pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.
Se ornează tortul după imaginație, cu fructe.




Prajitura cu blat de cacao, visine si branza



Aveam niște brânză de vaci și era păcat să o arunc, astfel încât am pregătit o prăjitură delicioasă. Eu am folosit vișine congelate, pe care le-am decongelat și le-am scurs bine. Puteți folosi și alte fructe de sezon.

Ingrediente:
-pentru blat:
6 ouă
120g zahăr
50ml ulei
100g făină
50g cacao extra black
1/2 plic praf de copt
200g vișine fără sâmburi

-pentru crema de brânză:
750g brânză de vaci
100g zahar cu aromă de citrice
4 ouă
1 plic budincă de vanilie


Mod de preparare:
Pentru blat, se bat albușurile cu un praf de sare până se spumează ușor. Se adaugă zahărul în 2-3 reprize și se mixează până când se obține o bezea tare. Se amestecă gălbenușurile cu uleiul și se încorporează în 2 reprize în albușurile bătute. Se amestecă făina cu cacaoa și praful de copt și se cern peste amestecul precedent și se amestecă ușor cu o spatulă cu mișcări de jos în sus. 


Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt (35 x 25 cm) și se presară vișinile scurse de zeamă din loc în loc. Se introduce  tava pentru 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade C.


Pentru cremă, se mixează brânza de vaci cu ouăle, zahărul și budinca de vanilie (cu ajutorul unui mixer vertical).
Se scoate tava și se întinde crema de brânză. Se nivelează și se introduce tava în cuptor pentru cca. 30-35 de minute.


Se lasă să se răcorească și apoi se porționează.




joi, 10 februarie 2022

Tiramisu Cheesecake







Acest desert delicios mi-a făcut cu ochiul pe blogul Georgianei . A ieșit absolut delicios și vă recomand cu drag să-l încercați și voi. Se pregătește foarte ușor.

Ingrediente:
* pentru o tavă de 18-20cm

Ingrediente blat biscuiți:
200g biscuiți 
100g unt 
25g cacao neagră

Ingrediente cheesecake:
500g 
mascarpone
200ml smântână pentru frișcă
100g zahăr pudră
5g gelatină 
50ml apă rece
1 linguriță esență rom

-pentru strat pișcoturi:
12 pișcoturi
60ml cafea

-pentru cremă tiramisu:
2 gălbenușuri
50g zahăr
250g mascarpone
200ml smântână pentru frișcă
20ml lapte
1 linguriță extract vanilie

Mod de preparare:
Se bagă biscuiții la robotul de bucătărie și se macină fin. Se adaugă cacaua și se omogenizează. Se adaugă untul topit și se omogenizează compoziția.


Se pune un inel de tort pe un platou. Se pune de jur împrejur hârtie de copt sau folie de acetat astfel încât sa ne fie ușor sa scoatem cheesecake-ul din inel la final și se toarnă compoziția de biscuiți și unt.
Se nivelează cu ajutorul unui pahar cu baza plată.
Se face o cafea și se lasă la răcit.

Pentru stratul de cheesecake, se pune gelatina la hidratat într-un vas cu 50ml de apă rece. După ce s-a 
hidratat, se topește pe baie de abur. Se lasă să se răcorească.

Într-un bol încăpător se pune crema 
mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și esența de rom. Cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la viteză mică până se omogenizează toate ingredientele și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă. Se  adaugă gelatina și se omogenizează.



Se toarnă peste stratul de biscuiți 1/3 din compoziția de cheesecake obținută anterior și  se nivelează cu o spatulă.


În cafeaua răcită se înmoie pișcoturile și se așază uniform pe toată suprafața primului strat de cheesecake. 
Pentru a se așeza cât mai bine în tavă se taie colțurile pișcoturilor de la margini.

Se pune restul de cremă peste pișcoturi și se nivelează, apăsând ușor cu o spatulă astfel încât să umplem toate golurile dintre tavă și pișcoturi.



Se dă platoul la rece pentru minim 3 ore.
Între timp se pregătește crema de tiramisu.
Gălbenușurile se pun împreună cu zahărul și laptele la bain-marie și se amestecă constant până când se topește zahărul și se formează o cremă fină, (care rămâne pe spatele unei linguri de lemn). Aceasta se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând periodic astfel încăt să nu formeze crustă deasupra.
Smântâna pentru frișcă rece se bate cu ajutorul mixerului la viteză mare până se întărește.
După ce s-au răcit gălbenușurile, acestea se amestecă cu mascarpone 
și esența de vanilie, cu ajutorul unui tel până se omogenizează.


Se adaugă această compoziție peste frișca pregătită anterior, incorporându-se ușor cu mixerul la viteză mică sau cu spatula, până se obține o consistență tare care ne-ar permite ornarea cu ușurință. Aveți grijă să nu suprabateți, crema se poate tăia foarte ușor.




Se ornează cheesecakeul cu crema de tiramisu. Eu am folosit un poș cu dui rotund cât mai larg pentru a obține niște vârfuri frumoase deasupra.


Se pudrează cu cacao și se dă la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.


Paste cu carne de pui, la cuptor



Vă invit să încercați un preparat delicios și foarte ușor de pregătit.

Ingrediente:
250g paste penne
300-400g piept de pui
50 ml vin alb
8-10 roșii cherry
200ml smântână pentru gătit
sare
piper
ulei
câteva fire pătrunjel
125g mozzarella
40g parmezan
50g cașcaval

Mod de preparare:
Se spală pieptul de pui, se taie cubulețe și se sotează în puțin ulei. Eu am avut un piept de pui de țară și am adăugat apă și sare l-am lăsat să fiarbă bine.
Se pune la fiert puțină apă cu sare și când apa a început să fiarbă se adaugă pastele si se lasă să clocotească cu un minut mai puțin decât scrie în instrucțiunile de pe ambalaj.
După ce pieptul de pui a fiert se pune la călit într-o lingură de ulei, se adaugă vinul alb și se lasă să se reducă.


Se scurg pastele de apă și se adaugă peste pieptul de pui. Se adaugă smântâna și se condimentează dacă mai este necesar. Se adaugă mozzarella și parmezanul date pe răzătoare, roșiile tăiate în jumătate și pătrunjelul tocat.



Se amestecă bine, se mai presară cașcavalul ras și se pune vasul la cuptor pentru 10 minute.