luni, 4 ianuarie 2021

Cozonac cu afine



Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Alex Juncu. Ea a pregătit-o sub formă de coroniță, dar eu am umplut prea tare aluatul și deoarece curgea umplutura peste tot, l-am lăsat în formă de cozonac.


Ingrediente:

-pentru aluat:
80 g zahăr
500 g făină
3 gălbenușuri
un plic drojdie
160 ml lapte
80 g unt
un vârf cuțit de sare


-pentru sosul de afine:
300 g afine 
100 g zahăr
1 linguriță oțet balsamic
esență de vanilie 


-pentru ornat:
30g ciocolată albă

Mod de preparare:
Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
Într-un castron se pune făina cernută, untul rece, gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie. Se frământă până se obține un aluat nelipicios, vreo 10-15 minute.



Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până când aluatul își dublează volumul.


Pentru sos, se pun la fiert afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Se dă la foc mediu și se amestecă încontinuu. Se lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.


Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se frământă câteva minute.
Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară. Se întinde sosul de afine pe tot aluatul lăsând marginea liberă.



Se rulează apoi aluatul cât mai strâns începând cu partea lungă. Ruloul obținut se dă la frigider pentru vreo 15-20 minute cât să se întărească și mai bine umplutura. Se scoate aluatul de la frigider și folosind un cuțit ascuțit se taie în jumătate pe lungime. Se învârte fiecare parte cu straturile expuse în sus și se împletește. 




Se pune cozonacul într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină. Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. 
După ce aluatul a crescut se dă la cuptor aprox. 40-45 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.



Se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate și se lasă la răcit apoi se ornează cu ciocolata topită pe baie de aburi. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu