sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Tort cu ciocolata

 


Astăzi am sărbătorit-o pe fetița noastră, care recent a împlinit 10 ani. Tortul a fost conform solicitărilor sărbătoritei: cu ciocolată cu lapte și bombonele colorate. Nu m-am putut abține și tot am ornat tortul cu ciocolată amăruie. :))

Ingrediente:
Pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
220 g făină
1 linguriță praf de copt
esență de rom

Pentru crema de ciocolata:
300 g ciocolată cu lapte
500 g mascarpone
500ml frișcă lichidă

20g cacao

Pentru ornat:
100 ml frișcă lichidă
100g ciocolată neagră

Inimioare de ciocolată

Bombonele colorate

Mod de preparare:

Se încălzesc 300ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 300g ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 





 


Pentru blat, se pune cacaoa într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Mai multe fotografii găsiți aici .Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao. Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până când se obține o bezea lucioasă. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esenșa de rom, apoi compoziția de cacao racită.
Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua. 

Se toarnă compoziția într-o tav (23 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptor la foc mediu (180 grade Celcsius) pentru cca 40 de minute, până când blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar și se lasă la răcit.

Se scoate crema de ciocolată de la frigider și se mixează 1-2 minute, apoi se adaugă crema mascarpone și cacaoa și se omogenizează compoziția.



Separat se mixează frișca lichidă rămasă (200ml) pe jumătate (până când se întărește puțin), apoi se adaugă peste crema de ciocolată și se omogenizează compoziția.





Blatul răcit se taie în 3 pe orizontală. 



Se așează un blat pe platou, în interiorul unui inel de tort reglabil, se toarnă cremă de ciocolata (cca 250g) și se nivelează, apoi se așează al doilea blat, se toarnă cremă de ciocolata (cca 250g), se nivelează, și se așează al treilea blat. 



Se pune puțină cremă de ciocolată deasupra (cca 150g) și se nivelează, apoi se introduce platoul în frigider. 

Se lasă la rece 1-2 ore.

Înainte de a desface inelul se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.


Cu crema de ciocolată rămasă se decoreaza tortul după imaginație. Se îmbracă pereții tortului (păstrând cremă și pentru câteva moațe).

Se încălzesc 100ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 100g ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească și apoi se toarnă deaspura tortului, lăsând să curgă puțin și pe pereții tortului.



Se fac câteva moațe cu crema de ciocolată rămasă și se presară bombonele colorate și inimioare de ciocolată.





 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu