Am pregătit pentru prima dată gogoșari în oțet. E foarte ușor și destul de rapid. O să revin cu impresii despre gogoșarii mei când îi vom consuma.
Ingrediente (pentru 7 borcane):
3 kg gogoșari
1 litru oțet de vin (concentrație acetică de 90g/l)
2 litri apă
3 lingurițe zahăr tos
120 ml ulei de floarea soarelui
frunze de dafin
piper boabe
3 linguri de sare mare, neiodată
Mod de preparare:
Alegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte.
Alegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte.
Îi speli, îi ștergi
cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi cureți
de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Într-o oală mare pui la fiert: apa,
oțetul, zahărul, uleiul, sarea, frunzele de dafin și piperul.
După un prim clocot pui treptat 20-25 felii de gogoșari la opărit și îi lași câte 2-3 minute, întorcându-i pe ambele fețe.
Veți observa că gogoșarii își
schimbă puțin culoarea și se înmoaie. Atunci îi scoți cu o paletă și îi pui
într-un vas curat, la răcorit.
Repeți această operațiune, până când opărești toate feliile de gogoșari. Pui feliile de gogoșari (fără a fi presate) în borcane curate, de 800 ml, spălate și sterilizate în prealabil.
Deasupra pui bețișoare curate, opărite în apă
clocotită în prealabil, pentru a ține feliile de gogoșari în oțet, să nu se
ridice deasupra.
Torni oțetul peste gogoșarii feliați,
Torni oțetul peste gogoșarii feliați,
înfiletezi capacele și îi pui în cămară
(boxă), la un loc aerisit, curat și răcoros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu