Am pregătit această rețetă după rețeta de gogoșari în oțet, dar având o cantitate mai mare de gogoșari și având în plus conopida, am mărit cantitatea de lichid. Mi-au rămas 300-400ml din compoziția lichidă.
Ingrediente (10 borcane de 800ml):
3,5 kg gogoșari
1 conopida medie (800g după ce am curățat-o)
1,5 litru oțet de vin (concentrație acetică de 90g/l)
3 litri apă
4 lingurițe zahăr tos
150 ml ulei de floarea soarelui
frunze de dafin
piper boabe
4 linguri de sare mare, neiodată
Mod de preparare:
Alegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi cureți de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Desfaci conopida în buchețele, o speli și o scurgi de apă.
Într-o oală mare pui la fiert: apa, oțetul, zahărul, uleiul, sarea, frunzele de dafin și piperul.
După un prim clocot pui conopida și o lași 2-3 minute la opărit,
apoi pui treptat 20-25 felii de gogoșari la opărit și îi lași câte 2-3
minute, întorcându-i pe ambele fețe.
Veți observa că gogoșarii își schimbă
puțin culoarea și se înmoaie. Atunci îi scoți cu o paletă și îi pui într-un vas
curat, la răcorit.
Repeți această operațiune, până când opărești toate feliile de gogoșari. Pui feliile de gogoșari (fără a fi presate) în borcane curate, (de 800 ml, spălate și sterilizate în prealabil) alternându-le cu conopida.
Deasupra pui bețișoare curate, opărite în apă clocotită în prealabil, pentru a
ține feliile de gogoșari în oțet, să nu se ridice deasupra.
Torni oțetul peste gogoșarii feliați, înfiletezi capacele și îi pui în cămară (boxă), la un loc aerisit, curat și răcoros.
Torni oțetul peste gogoșarii feliați, înfiletezi capacele și îi pui în cămară (boxă), la un loc aerisit, curat și răcoros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu