Vă invit să încercați o plăcintă delicioasă, de origine rusească, care la început se făcea dintr-un aluat de cozonac sărat, iar mai târziu a început să se facă și cu aluat franțuzesc. Aceasta poate fii umplută cu pește, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari. Culibiaca își datorează cariera internațională lui Auguste Escoffier. A descoperit-o la începutul secolului XX, a adus rețeta în Franța și a inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire” și apoi a urmat celebritatea internațională (conform http://www.costachel.ro/culibiaca-cu-peste/).
Eu am primit rețeta pregătită de la o prietenă și v-o recomand cu încredere. Vă sfătuiesc să folosiți carne amestec (vită + porc) deoarece iese și mai bună plăcinta.
Ingrediente (tava 20x30 cm):
600 g carne de vită
2 buc ceapă (mare)
3-4 linguri ulei
500 g foietaj
50 g pesmet
3 ouă
100 g cascaval
50 g patrunjel verde
50 g unt
piper
sare
Mod de preparare:
Carnea de vită o cureţi de pieliţe, o tai bucăţi mici şi o treci prin maşina de tocat. Caşcavalul îl razi fin. Toci mărunt ceapa şi pătrunjelul verde.
Ceapa o înăbuşi în ulei,
adaugi carnea tocată, continuând înăbuşirea circa 10
minute.
Lași să se răcească, adaugi sare, piper şi toci din nou.
Mixezi ouăle
și le adaugi peste compoziție, păstrând câteva linguri pentru uns foaia de
aluat de deasupra. Adaugi pesmet şi pătrunjel verde tocat mărunt;
amesteci
până se omogenizează.
Tapetezi tava cu hârtie de copt. Întinzi o foaie de aluat în tavă (tai
surplusul de aluat), presari jumătate din caşcavalul ras,
torni compoziţia de carne
și presari restul de cașcaval.
Aşezi deasupra cea de-a doua foaie de aluat și o ungi cu
oul rămas. Înțepi aluatul din loc în loc (pentru a nu se umfla la copt),
introduci
tava în cuptor, la temperatură ridicată la început (circa 5 minute), apoi la
foc potrivit şi lași până la coacerea completă, circa 30-35 de minute (până
când plăcinta se rumenește frumos).
Preparatul se taie felii şi se serveşte cald, cu diferite garnituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu