Această salată delicioasă am făcut-o după o rețetă de-a d-nei Vanda Scutaru, căreia îi mulțumesc! :*
Ingrediente (pentru 17 borcănele mici):
3,5 kg opintici (aprox. 2,5 kg curățați)
2 kg gogoșari
1 kg ceapă
1 kg morcovi
-Pentru baiț:
1 l apă
400 ml oțet
8 linguri zahăr
400 ml ulei
1/2 lingură cu boabe de piper
1 1/2 linguri cu sare grunjoasă pentru murături
3-4 foi dafin
Mod de preparare :
Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape
1 1/2 linguri cu sare grunjoasă pentru murături
3-4 foi dafin
Mod de preparare :
Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape
și îi pui la fiert într-o
cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare.
Cureți spuma care se
ridică deasupra
și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, până când sunt
fierți ( aproximativ 60 de minute i-am lăsat eu). Când sunt fierți îi strecori
și îi treci printr-un jet de apă rece.
Morcovii curățați și spălați îi fierbi în apă cu o linguriță de sare. Nu se fierb total, numai puțin, cât să se înmoaie puțin și să se poată tăia mai ușor.
Gogoșarii îi cureți de cotoare și semințe, îi speli și îi tai pe lungime, fideluță.
Ceapa curățată și spălată o tai julien.
Morcovii fierți și răciți îi tai în rondele. Dacă au diametrul mai mare, îi tai în jumătăți de rondele.
Pentru baiț, pui pe foc o cratiță încăpătoare, în care pui apa, oțetul, uleiul, foile de dafin, piperul, zahărul și sarea.
Când acest amestec dă în
clocot adaugi pe rând legumele. Prima dată pui gogoșarii și îi lași să
clocotească 3-4 minute.
Îi scoți apoi cu o paletă și îi pui într-un castron sau
cratiță.
Pui apoi în baiț ceapa.
O scoți după 4-5 minute și o răstorni peste gogoșari.
Pui în baiț morcovii pentru 4-5 minute, îi scoți și îi răstorni peste gogoșari și ceapă.
La final pui în baiț opinticii și le tragi un clocot de 3-4 minute.
Adaugi și
opinticii peste celelalte legume și amesteci. În același timp aduni de prin
compoziție frunzele de dafin și boabele de piper.
Pui salata în borcane spălate și uscate în cuptor. Tasezi bine compoziția în borcane iar deasupra torni 1-2 linguri din baiț.
Înfiletezi capacele la
borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un
prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace.
Sterilizezi
borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să
clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până
când se răcesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu